Έχει καταστεί σαφές πως η επί σειρά ετών καταστροφική πολιτική που εφαρμόστηκε στο χώρο του φαρμάκου, με τις τεράστιες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων και τα δυσβάσταχτα rebate και clawback, έχει οδηγήσει την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία, έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομικής δραστηριότητας, σε ένα οριακά βιώσιμο σημείο. Αποτελεί πλέον άμεση ανάγκη η αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλάδου της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, μέσα από την υλοποίηση των απαραίτητων διαρθρωτικών παρεμβάσεων, όπως αυτές αναλύθηκαν διεξοδικά στο πλαίσιο της παρουσίασης της Μελέτης για την Ανάπτυξη της Εγχώριας Φαρμακοβιομηχανίας, που διενεργήθηκε από την Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας (ΓΓΒ) του Υπουργείου Οικονομίας.
Διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία η εγχώρια οικονομική δραστηριότητα έχει υποστεί δραματική μείωση. Για το λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητο να προβούμε όλοι, ο καθένας μας από τον αρμόδιο φορέα και κλάδο που εκπροσωπεί, σε κατάθεση λεπτομερών προτάσεων, προκειμένου να συντελέσουμε στη δημιουργία συνθηκών για την επανεκκίνηση και ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας κατά την επόμενη δεκαετία. Η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία έχει αποδείξει διαχρονικά, πως αποτελεί κλάδο που καταγράφει μια δυναμική αναπτυξιακή πορεία, με συνεχείς επενδύσεις σε τεχνολογική καινοτομία, έρευνα, παραγωγική υποδομή και ανάπτυξη ανθρωπίνου δυναμικού, μέσα και από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Ο σχηματισμός ενός πλαισίου με τις απαραίτητες βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες ενέργειες, όπως αυτό που εισηγείται η Μελέτη της ΓΓΒ, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την πλήρη ανάδειξη των δημιουργικών δυνατοτήτων της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας και την συμβολή της στην εγχώρια οικονομική και κοινωνική ευημερία. Φυσικά, πρώτη και βασική προϋπόθεση αποτελεί ο άμεσος εξορθολογισμός της συνταγογράφησης και της φαρμακευτικής κατανάλωσης, με στόχο την εξοικονόμηση των απαραίτητων δημόσιων πόρων. Παράλληλα μέσα από αυτή τη διαδικασία πρέπει να μειωθεί το καταστροφικό clawback (αυτόματη επιστροφή.) Σε δεύτερο στάδιο είναι απαραίτητο να εστιαστεί το ενδιαφέρον στην αναπτυξιακή προοπτική της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας πέραν των εθνικών συνόρων, ώστε να επιβεβαιώσει το ρόλο της ως μοχλός ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας.
Επιπλέον, η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία, ένας κλάδος που στο σύνολό του διακρίνεται για την καινοτομία και την εξωστρέφεια, δεν μπορεί παρά να στηρίξει την αναπτυξιακή στρατηγική της στους άξονες της τεχνολογικής πρωτοπορίας, της εξειδίκευσης και των συνεργασιών. Χωρίς αμφιβολία, οι συνεργασίες μεταξύ των Ελληνικών Φαρμακοβιομηχανιών, αλλά και των αναγνωρισμένων βιομηχανιών φαρμάκου του εξωτερικού, μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα, στους τομείς της παραγωγής και των κλινικών δοκιμών.
Η αποσαφήνιση και αναλυτική καταγραφή των απαιτούμενων δράσεων, όπως ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο της Μελέτη της ΓΓΒ, μας δίνει ένα απαραίτητο εργαλείο για την άμεση υλοποίηση των δράσεων από τους εμπλεκόμενους αρμόδιους φορείς, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Η ευκαιρία αυτή είναι μοναδική και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αφήσουμε να πάει χαμένη, καθώς πιστεύουμε βαθιά πως το Ελληνικό Φάρμακο μπορεί πράγματι να καταστεί η λύση τόσο για την υγεία, όσο και για την οικονομία και την κοινωνία της χώρας μας.