Η πολιτική της «επόμενης μέρας» μάς αφορά και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία πρέπει να δείξει και να αποδείξει -για ακόμη μία φορά- ότι μπορεί να ενισχύσει την παραγωγική βάση και την εξωστρέφεια της εθνικής οικονομίας. Με όπλο μας την έρευνα μπορούμε να πρωταγωνιστήσουμε στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς. Πιο συγκεκριμένα:
1. Στην έρευνα. Ήδη ελληνικές εταιρείες πρωτοπορούμε σε αυτόν τον τομέα. Με επενδύσεις που σήμερα ξεπερνάνε τα 30 εκατ. Ετησίως, το ελληνικό φάρμακο είναι από τους πιο μεγάλους ερευνητικούς κλάδους της χώρας. Στόχος μας είναι το ελληνικό φάρμακο να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη καινοτομία, ακόμα μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία που θα του επιτρέψει να λάβει υψηλά μερίδια αγοράς στο εξωτερικό. Αυτό ήδη γίνεται, ήδη υλοποιείται από εταιρείες της ΠΕΦ και θα αλλάξει σημαντικά τους ορίζοντες του κλάδου.
2. Διεθνείς αγορές. Η φυσική συνέχεια της πορείας μας. Το ελληνικό φάρμακο σήμερα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας μας. Στόχευση μας είναι να γίνει το πρώτο μέσα στα επόμενα χρόνια.
3. Ελληνική αγορά. Ας αναλογιστούμε μόνο ότι το μερίδιο αγοράς των γενοσήμων στην Ελλάδα είναι το μισό σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ. Αρκεί μόνο το κράτος να αναλογιστεί τα οφέλη και να θελήσει να επιχειρήσει να κάνει τομές με βάθος και ορίζοντα και όχι μόνο με ορίζοντα μηνών προκειμένου να καλύψει τρύπες με φλατ μειώσεις τιμών.
Αυτά τα τρία είναι ικανά να αλλάξουν το τοπίο του ελληνικού φαρμάκου και να επανακαθορίσουν τον κλάδο μας ως έναν από τους πιο καθοριστικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
• Η στόχευση αυτή μπορεί να καλύψει ένα σημαντικό κομμάτι από το έλλειμμα του εμπορικού μας ισοζυγίου ως χώρας.
• Δημιουργεί τουλάχιστον 3.000 νέες θέσεις εργασίας.
• Αντιστρέφει σημαντικά το αρνητικό πρόσημο των ελληνικών εξαγωγών και δημιουργεί έναν κλάδο με διεθνή καταξίωση και με καινοτομία.
• Προκαλεί σημαντικές έμμεσες και άμεσες επενδύσεις στις μονάδες μας.
• Συνεισφέρει σημαντικά στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας μας, σε μια περίοδο που κυνηγάμε την ανάπτυξη.
Χρειάζεται να ανασχεδιάσουμε τις εμπορικές μας δομές, να γίνουμε πιο ευέλικτοι και στοχευμένοι. Εξελίσσοντας τις δομές μας και το προϊοντικό μας χαρτοφυλάκιο, διεκδικώντας και αναπτύσσοντας προϊόντα ανταγωνιστικά σε διεθνές επίπεδο, στοχεύουμε στην προστιθέμενη αξία. Οι διεθνείς αγορές γίνονται προμετωπίδα των ενεργειών μας με σημαντικές επενδύσεις στον τομέα αυτόν από σχεδόν το σύνολο του κλάδου. Επενδύουμε στις μονάδες παραγωγής μας, σε νέες τεχνολογίες που μας κάνουν πρωτοπόρους και ανταγωνιστικούς σε διεθνές επίπεδο. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι η λύση στο πρόβλημα. Είναι ο παράγοντας που δίνει και μπορεί να δώσει ακόμη υψηλότερη υπεραξία στην εθνική μας οικονομία. Συνδυάζει την υψηλή τεχνολογία ανάπτυξης και παραγωγής, με χαμηλότερο κόστος, στηρίζοντας την Ελλάδα, την οικονομία και την Ανάπτυξη. Στην Ελλάδα, πρέπει να δώσουμε -δυστυχώς» μάχη για το αυτονόητο. Να πείσουμε για τις υπερβολές του «clawback» και του «rebate». Να πείσουμε ότι το μέτρο της συνταγογράφησης με τη δραστική ουσία είναι αντίθετο με τους στόχους αυξημένης διείσδυσης των γενοσήμων στην αγορά και την ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας. Να πείσουμε ότι η δαπάνη των 2 δισ. δεν επαρκεί για την κάλυψη των ασφαλισμένων. Πρέπει να δώσουμε μάχη να υπάρξει συνολική πολιτική για τα γενόσημα και να πείσουμε την πολιτεία ότι υπάρχει ανάγκη να στελεχώσει καλύτερα τις υπηρεσίες της -όπως ο ΕΟΦ- προκειμένου να μην ενισχυθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός του κράτους. Η ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία βρίσκεται -για ακόμη μία φορά- αντιμέτωπη με τεράστια πρόκληση, η οποία θα της δώσει την ευκαιρία να τοποθετηθεί στη θέση που της αξίζει πραγματικά στην ελληνική και παγκόσμια αγορά. Για να υλοποιηθούν οι συγκεκριμένοι στόχοι, πρέπει να εμπεδωθεί το ισχυρό αναπτυξιακό προφίλ του κλάδου, το οποίο στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες: Την ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια, την έρευνα και την καινοτομία, και τη διαμόρφωση του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου. Δεν είμαστε ένας απλός παίκτης ή παρατηρητής σε αυτήν τη διαδικασία. Είμαστε βασικός και αναγκαίος παράγοντας, ώστε η χώρα να αποκτήσει την αναπτυξιακή προοπτική που οραματίζεται.
Η ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία είναι το πρότυπο που χρειάζεται η Ελλάδα για να βγει από την παραδοξότητα. Είναι εδώ. Είναι επίμονη, ισχυρή και με θέσεις. Ακούστε μας και χρησιμοποιήστε μας…